przez olek1 » Wt cze 24, 2008 10:31 pm
... bardzo ostrą papryką jest Habanero, podobnie jak Scotch Bonnet czy Red Savina, jednak najostrzejszą jest Bhut Jolokia. W Andach Ameryki Południowej podobno występuje mała, bardzo ostra, dzika odmiana, nazywana przez Indian "Gringo- Killer" jest ona kilkakrotnie bardziej ostra od Red Saviny
… istnieją też odmiany chili, które nie są pikatne, np. "Sweet Banana". Mało znany jest też fakt, iż tradycyjna papryka jest też chili. Na Węgrzech uprawiana jest od tak dawna, aż straciła całą swoją ostrość.
… “Zakochana papryka” – określa się tak łagodne odmiany papryki, które nagle staja się pikantne. Dzieje się tak na skutek wymieszania nasion różnych odmian. W warunkach naturalnych sytuacje takie nie mają miejsca. Do mutacji może natomiast dojść w szklarni, gdzie owady z uwagi na sztuczne warunki doprowadzają do mieszania się odmian.
… chili w językach różnych krajów:
Arabia Felfel, Bisbas
Chiny Lup-Chew
Wielka Brytania Chile, Red pepper, Chilli, Chili
Estonia Kibe paprika
Finladnia Chilipippuri
Francja Poivre rouge
Izrael Pilpel adom
Indonezja Lombok, Cabé, Cabai
Włochy Peperone, Peperoncino
Japonia Togarashi
Holandia Spaanse peper Cayennepeper
Portugalia Pimentão, Piri-piri,
Singapur Rathu miris
Hiszpania Chile, Ají
Tajlandia Prik
Turcja Aci kirmizi biber
Węgry Csilipaprika
..... bardzo często suszone chili są bardziej ostre niż świeże. Proces suszenia nie tylko może podwyższać poziom ostrości, ale przede wszystkim zmienia smak chili.
...… w miarę spożywania dużych ilości chili, uczucie pieczenia i odczuwany pikantny smak, stopniowo maleją.
.......... dlaczego ludzie lubią chili, pomimo pieczenia? Komórki nerwowe po zjedzeniu chili, wypuszczają substancję P, w efekcie czego ciało ludzkie produkuje endorfiny, działające na komórki mózgu podobnie jak morfina. Dlatego też spożywanie chili może być uzależniające.
......... waga monekularna kapsaicyny wynosi 305.42.
.......... kwas zawarty w pomidorach, cytrynach i lemonkach kontrastuje z zasadowym odczynem kapsaicyny, dlatego tak często są one dodawane do ostrych sosów.
…kapsaicyna nie ma smaku ani zapachu
..… kapsaicyna i substancje, które ją zawierają, należą do najczęściej badanych w medycynie, farmacji i dietetyce.
… kapsaicyna może być spożywana przez diabetyków, którzy dzięki produktom ją zawierającym, mogą urozmaicić swoją dietę
....… kapsaicyna i substancje, które ją zawierają, należą do najczęściej badanych w medycynie, farmacji i dietetyce.
… kapsaicyna może być spożywana przez diabetyków, którzy dzięki produktom ją zawierającym, mogą urozmaicić swoją dietę
.... chili chroni przed skutkami ubocznymi zażywania aspiryny. Osoby, które spożywają chili, rzadziej chorują także na wrzody. Liczba zachorować na raka żołądka w krajach, w których chili jest ważnym składnikiem diety, jest bardzo niewielka
........… papryka chili może być spożywana przez cały rok, ogrzewa w zimie i przynosi ochłodę w lecie. Podczas jedzenia chili, odczuwalne jest ciepło, tak przyjemne w zimie. Natomiast w lecie, ostre potrawy powodują większe pocenie się, co służy schładzaniu się ciała. Jest to powodem ich dużej popularności w krajach leżących w strefie gorącego klimatu.
...… w Meksyku na problemy z nadkwasotą i niestrawnością zażywa się rozpuszczone w gorącej wodzie: mieszankę pokruszonych chili, czosnku i oregano.
-------... Teksańczycy rzekomo karzą dzieci za używanie przekleństw, podkładając chili na miejscu mydła.
.......… w aptekach na świecie dostępne są następujące produkty zawierające kapsaicynę: żele, spray'e do nosa, plastry, kremy, maści.
-------- … im krótszy łańcuch monekularny, tym bardziej ostre chili
...… Majowie nacierali paprykami chili bolące zęby.
.....… chili są owocami, a nie warzywami.
… Inkowie wierzyli, że jedzenie chili poprawia wzrok.
......na Uniwersytecie Stanowym w Nowym Meksyku w roku 1991 otwarto Chili Institue, odpowiedzialny za gromadzenie oraz promowanie informacji o chili