Protokół DCA-Herbata-B1 === Uaktualnienie === tlumaczanie z:
http://thedcasite.com/DCA_protocol/DCA_Tea_Protocol.html kopia:
http://apoptoza.info/protokol-dca-herbata-b1-2/ Wprowadzenie: Około pierwszego Lutego 2008 odkryliśmy, że herbata z kofeiną ( prawdopodobnie kawa też) w połączeniu z witaminą B1 wydaje się być silnie związane z efektywnością DCA. Dwa doniesienia o kompletnej remisji nowotworu zostały zgłoszone. Obaj pacjenci pili duże ilości czarnej herbaty oraz zażywali duże dawki witaminy B1. Mała grupa ludzi (około 15 ludzi) dzwoniąc oraz pisząc drogą mailową potwierdziła związek z kofeiną w niemal 100%
Kofeina i teofilina podwyższają metabolizm oraz są znane z tego, że pomagają indukować apoptozę. Związek pomiędzy kofeiną wyjaśnia dlaczego jedna osoba z określonym typem nowotworu odpowiada kiedy inna już nie odpowiedziała na terapię: jedna piła zieloną bądź czarną herbatę a drugi nie! Jest planowane przeprowadzenie ankiety o szerokim zasięgu. Która pomoże zweryfikować, poprawności tego przypuszczenia w szerszej skali.
Strony:
Pierwszy raport całkowitej remisji nowotworu płuca przy użyciu tylko samego DCA, Czarnej Herbaty oraz Witaminy B1
Pierwszy raport po wstępnym przejrzeniu danych z ankiety , zawiera doniesienia na temat odpowiedzi nowotworów: trzustki oraz czerniaka
Drugi Raport całkowitej remisji chłoniaka nieziarniczego (NHL) przy użyciu DCA, Czarnej Herbaty oraz Witaminy B1
Nowotwór przewodów żółciowych zredukowany najprawdopodobniej do tkanki bliznowej
Remisja nowotworu płuca Tom'a McGhee. Przy użyciu DC, standardowej chemii i kofeiny.
Protokół DCA-Herbata-B1 Ostrzeżenie:
Pacjenci z nowotworem mózgu zażywający DCA są grupą podwyższonego ryzyka Kliknij tutaj Niekiedy obserwujemy poważne odpowiedzi które zażywają wysokie dawki DCA w połączeniu wraz z kofeiną. Podejrzewamy, że syndrom nagłego rozpadu guza może powodować poważne problemy. Dodatkowo ludzie nie są w stanie tolerować wysokich dawek kofeiny.
Proszę zachowajcie szczególną uwagę podczas korzystania z tego protokołu.. -----------------
Pamiętajcie nie jesteśmy lekarzami i nie możemy oferować porad medycznych. Dzielimy Się z wami jedynie tym co znaleźliśmy co może wam pomóc w pokonaniu nowotworu
----------------
Protokół ten jest oparty na protokole używanym przez
Jeannette C i
Mark’a. W wyniku wprowadzenia tego protokołu otrzymaliśmy serie telefonów oraz maili z informacjami na temat pełnych remisji. Przedwczesne wyniki ankiety którą przeprowadziliśmy wskazują, że jest bardzo silna korelacja, prawie 100% i jest ona wysoce znacząca (<1/1000). Herbata jak do tej pory była najczęściej zgłaszanym napojem. Sugerujemy kontynuowanie spożywania herbaty do czasu kiedy dowiemy się więcej. Zalecamy również przyjmowanie witaminy B1. W obu przypadkach remisji, pacjenci zażywali witaminę B1, jest ona istotna również w przypadku funkcjonowania mitochondriów. Wysokie spożycie kofeiny dramatycznie obniża poziom witaminy B1 (tiaminy).
Oto co sugerujemy, aby zażywać.
DCA. Jeannette używała małej dawki w wysokości 10.5 mg/kg. Mark używał dawki około 12mg/kg. Bądźcie świadomi, że wysokie spożycie kofeiny wraz z wysokimi dawkami DCA zwiększa ryzyko wystąpienia TLS (syndrom gwałtownego rozpadu guza). Bardzo mocno nakłaniamy do nie zażywania wysokich dawek DCA wraz z kofeiną. Prosimy też nie dodawać DCA do gorącej herbaty.
Kofeina: Jak do tej pory informacje na temat podawania czarnej herbaty jest obecna w przypadku obydwu raportów pełnych remisji. Zielona herbata wydaje się być równie skuteczna. Są również doniesienia o odpowiedziach w przypadku stosowania napojów zawierających kofeinę. Z racji tego, że dwa raporty pełnych remisji zwierały informacje na temat czarnej herbaty, wydaje się być lepszym skupienie się na niej. Jeannette piła 10 – 12 kubków czarnej herbaty. Mark pił 6 -7 kubków z podwójnymi saszetkami. Mimo wszystko obydwoje dziennie pili 12 kubków czarnej herbaty. Zawartość kofeiny w herbacie może się wahać. Jeśli założymy, że kubek czarnej herbaty zawiera 40mg kofeiny uzyskamy dzienną dawkę kofeiny na poziomie około
480mg. Obecnie uważnie śledzę poważony przypadek nowotworu. Pacjentka zażywa DCA rano. Mąż daje jej co dwie godziny duży kubek mocnej czarnej herbaty począwszy od 8 rano. Herbata powoduje, że po pół godziny zapada w sen. (niezwykłe mogli byście pomyśleć, kofeina przecież nie pozwala zasnąć) . Budzi ją co dwie godziny i podaje kolejny kubek herbaty. Po czym znowu zapada w sen. Rezultaty są spektakularne. Ma ona nowotwór który przeżutował do wątroby i powodował bule. W przeciągu pięciu dni ból zniknął.
Czarna herbata może być bardziej ważna niż kawa z uwago na obecność
teofiliny. Teofilina nie występuje ani w zielonej herbacie ani w kawie. (
żródło)
Teofilina aktywuje wszytkie cztery typy receptorów adenozyny, podczas kiedy kawa tylko dwa.
Zobacz tabele podtypów Jeśli jednak preferujesz kawę, spróbuj dodać woreczek herbaty do filiżanki z kawą. Wygląda na to, że każde źródło kofeiny działa, ale istotna jest również jej dawka.
Ankieta wykazała, że zielona herbata działa równie dobrze. Jeden pacjent z nowotworem trzustki korzystający z DCA i zielonej herbaty ma się świetnie.
Wpływ działania kofeiny na DCA wydaje się być skojarzony z dawką. Im więcej kofeiny tym lepsza odpowiedź. Wygląda na to, że dawka kofeiny jest bardziej ważna niż dawka DCA. Lepiej jest zażywać wysokie dawki kofeiny i niskie DCA.
Ostrzeżenie odnośnie kofeiny: Nie wszyscy ludzie mogą zażywać wysokie ilości kofeiny. Być może będziesz musiał się skonsultować z osobą profesjonalnie zajmująca się opieką zdrowotną zanim wprowadzisz zmiany w podawaniu kofeiny. Oto notka jaką dostałem od lekarza na ten temat: „Zażywanie wysokich dawek kofeiny przez pacjentów z guzami mózgu może prowadzić do napadów. Jest to bardzo ważne zagadnienie, zważywszy, ze wiele pacjentów z glioblastoma używa DCA. Wysokie spożycie kofeiny może tez powodować nerwowość, bezsenność oraz palpitacje serca. Dla pacjentów kardiologicznych może to być również niebezpieczne.”
Dodatkowo otrzymujemy raporty, od pacjentów którzy chwilowo zaprzestali zażywać DCA oraz nadal kontynuowali przyjmowanie kofeiny na temat widocznych objawów TLS. Objaw ten może się utrzymywać przez dwa dni. W ciele została nadal wystarczająca ilość DCA ażeby efekt normalizacji komórek mógł zachodzić, przez co pozwalać kofeinie na aktywacje ich metabolizmu a co za tym idzie apoptozy (mamy taką nadzieje, że to właśnie ma miejsce)
Użycie tego podejścia może być sposobem na regulacje prędkości oraz intensywności apoptozy tak aby pacjent był w stanie ją znieść. Stosując analogie można sobie wyobrazić, że DCA jest kluczykiem, który uruchamia silnik. Kofeina natomiast jest pedałem gazu który kontroluję prędkość silnika skorelowanego z intensywnością apoptozy. Reguluj zażywanie kofeiny w celu regulacji intensywności apoptozy.
Witamina B1 Jeannette zażywała 500mg na dzień. Mark zażywał od 1200 do 2500 mg na dzień. Dawka w granicach od 500 do 1000mg powinna być wystarczająca.
1. Poziom witaminy B1 (tiaminy) jest dramatycznie zaniżany poprzez wysokie spożycie kofeiny. „Niedobór tiaminy może być spowodowany przez … pożywienie bogate w czynniki anty tiaminowe (herbata, kawa, orzechy areki) (
Wikipedia)
Tak więc należy suplementować się witaminą B1 podczas podawania dużych ilości kofeiny.
2. Niski poziomy tiaminy mogą inhibitować funkcjonowanie mitochondriów
Wynikiem niedobóru Tiaminy są kwaście metaboliczne oraz uszkodzenia energetyczne
Psy i koty powinny również być w stanie używać ten protokół. Kliknij tutaj.
Dlaczego Kofeina jest potrzebna Wygląda na to, że pomimo że DCA reaktywuje metabolizm mitohondrialny komórek nowotworowych, nie jest to wystarczające. Mechanizm komórki musi być “przywrócony do życia” w celu za inicjalizowania kaskady apoptycznej.
Nieco informacji odnośnie kofeiny Zawartość kofeiny w herbacie: Tabela zawartości kofeiny w herbatach The
U.K. Tea Councilklasyfikuje zawartość kofeiny herbacie w przedziałach pomiędzy 33 a 50 mg/190ml (6.4 uncje). Zawartość kofeiny waha w zależności od rośliny, gleby, pory roku itp. a także czasu parzenia.40 mg jest typową zawartością.
Jaka dawka kofeiny jest bezpieczna?
„Dla większości ludzi umiarkowana dawka kofeiny waha się w przedziale od 200 do 300 mg na dzień - dawka taka nie jest szkodliwa.
Pomimo to przesadne dawkowanie kofeiny - powyżej 500 mg/dzień może powodować drażliwość, nerwowość, niepokój, bezsenność, bule głowy i biegunkę. (
źródło)
Zawartość kofeiny w kawie:
Ewolucja zawartości kofeiny w Napojach Kawowych. „Ale American Dietetic Association – jak również the Food Standards Agency w Wielkiej Brytanii zaleca, żeby ludzie nie konsumowali więcej jak 300 mg kofeiny na dzień. Health Canada z kolei zaleca, żeby konsumenci limitowali spożycie kofeiny do 400 – 450mg/dzień.
Zalecenia te są skierowane głównie do kobiet w ciąży, które jak wskazują badania mają większe ryzyko poronienia, bądź też zwiększenie ryzyka niskiej masy urodzeniowej w przypadku jeśli przekroczą barierę 300 mg/ dzień.”
(
Źródło)
„Podczas gdy noworodki bardzo powoli metabolizują kofeinę, dzieci od roku aż do okresu dojrzewania prawie dwa razy szybciej niż niepalący dorośli.” Z
Kofeina a dzieci Kofeina podwyższa metabolizm **Kofeina i teofilina są antagonistami Adenozyny** To właśnie może wskazywać na przyczynę, skuteczności kofeiny a w szczególności herbaty, i tłumaczyć dlaczego obie działają tak dobrze. Obydwie kofeina i teofilyna bindują receptory adenozyny i zwiększają aktywność metaboliczną komórki.
Obie są antagonistami adenozyny.
“Podstawowy tryb działania kofeiny jako
antagonistów receptorów adenozyny” - z
Wikipedii “Odkryto, że receptory adenozyny A1 są rozmieszczone w całym ciele. Receptor ten pełni funkcje inhibitora we wszystkich tkankach w których jest obecny.
W mózgu spowalnia aktywność metaboliczną za sprawą kombinacji oddziaływań.”
“Zostało odkryte, że
kofeina wraz z
teofiliną są antagonistami obu receptorów A1 oraz A2a znajdujących się w mózgu”.
Źródło Zwróćcie uwagę, że teofilina aktywuje wszystkie 4 typy.
“Już z samej budowy kofeinowej puryny wynika, że struktura ta binduje niektóre z tych samych receptorów co adenozyna. Działanie farmakologiczne adenozyny może być tym samym stępione wśród tych którzy zażywają wielkie ilości
methylxanthines (np.
kofeina (znajdująca się w kawie) oraz
teofilina (
znajdująca się zazwyczaj w herbacie) z
Wikipedii artykuł na temat Adenozyny Znaczy to, że obie kofeina oraz teofilina działają w taki sposób aby podwyższyć cykl metaboliczny komórek. Najwidoczniej DCA normalizuje mitochondria, ale nie jest to do końca wystarczające. Komórki muszą zostać “ożywione” żeby apoptoza mogła zajść.
Kofeina przyśpiesza metabolizm, dodatkowe info: „Kofeina zwiększa poziomy krążących kwasów tłuszczowych. Zostało wykazane zwiększenie oksydacji tych źródeł energii. Przez lata kofeina była używana przez biegaczy na polepszenie wytrzymałości poprzez zwiększenie metabolizmu kwasów tłuszczowych. W zasadzie jest ona efektywna wśród tych którzy nie są od niej uzależnieni”
Żródło Wpływ kofeiny na metabolizm energetyczny, czynność serca oraz metabolizm metyloxantyny u kobiet otyłych dokument ten pokazuje, że „stymulacja zużycia energii została osiągnięta za pośrednictwem współtowarzyszącego podwyższenia oksydacji węglowodorów i tłuszczy.” oraz, że masa ciała ma negatywny wpływ na efektywność kofeiny.
„
W dodatku, oksydacja tłuszczowa, była znacząco wyższa (12%) kiedy uczestnicy konsumowali mocną herbatę zamiast wody.”
źródło „Zielona herbata ma właściwości ciepło twórcze oraz jest promotorem oksydacji tłuszczów poza tym jest wyjaśnione poprzez jako taką zawartość kofeiny. Ekstrakt z zielonej herbaty, może odgrywać rolę w kontrolowaniu składu ciała poprzez współczułą aktywację termo genezy , oksydacje tłuszczów, bądź oba.”
źródło Kofeina podwyższa tworzenie
lipidowych grup nadtlenowych źródło Kofeina przekracza barierę krew-mózg.
Źródło Kofeina może wspomagać indukowanie apoptozy: Kofeina indukuje cytochrom P4501A2: indukcja CPY1A2 przez herbatę u szczurów Kofeina syntezuję ludzką linie komórek H358 do prowadzonej przez p53 apoptozy poprzez indukcje mitochondriów. Podawanie zielonej herbaty lub kofeiny podwyższa znikanie indukowanych przez UVB łatek zmutowanego genu p53 obecnego w komórkach naskórkowych w mysim SKH-1 Indukcja apoptozy przez kofeinę jest osiągana przez p53, Bax oraz ścieżki kaspaz 3 „Komórki poddane działaniu kofeiny, przy koncentracji jej koncentracji na poziomie 10mM osiągnęły kilka charakterystyk apoptozy. W dodatku, wykazano, że kofeina wykazuje wzrost w aktywności kaspazy 3. Te wyniki sugerują, że wysokie dawki kofeiny indukują apoptozę w ludzkich komórkach nerwiaka płodowego, prawdopodobnie poprzez wzrost aktywności enzymu kaspazy 3” cytat z:
Kofeina indukuje apoptozę w ludzkich komórkach nerwiaka płodowego SK-N-MC. „Te badania sugerują że koncentracja kofeiny jest czynnikiem krytycznym , ponieważ wysokie dawki kofeiny indukują apoptozę”
Apoptoza indukowana przez różne dwaki kofeiny w nowotworze jajnika u Chińskiego chomika.
Apoptoza indukowana przez różne dawki kofeiny w komórkach jajnika chińskiego chomika
Oto abstrakt wykazujący, że kodeina gdy kofeina była podawana wraz ze standardową chemioterapią, powodowała ona zdumiewająco rzadką remisję:
Przypadek międzybłoniaka złośliwego brodawkowatego otrzewnej wykazał kompletną remisję w połączeniu z chemioterapią. Tabletki z kofeiną są dostępne bez recepty.
Relatywne podobieństwa bindowania receptorów adenozyny. Kofeina oraz spokrewnione methylxanthines mają zbliżone podobieństwo bindowania stref A1 oraz A2a z rangą porządkową substancji podobnie bindujących (teofilyna > paraxanthine > kofeina >> theobromine) w podobieństwie do innych gatunków”
Antagonizm receptorów adenozyny za pośrednictwem kawy oraz metabolity kawy w unikatowych przodo - mózgowych tkankach. Zwierzęta oraz kofeina Zwierzęta powinny dobrze tolerować kofeinę w porcjach określonych w protokole
Ten artykuł opisuje świetnie toksyczność kofeiny u zwierząt.
Z tego artykułu:
1. Mediana śmiertelnej dawki (LD50) kofeiny u psów wynosi 140mg/kg.
2. Minimalna toksyczna dawka nie została określona, ale potencjalnie śmiertelna dawka kofeiny wacha się od 110 - 200 mg/kg u psów oraz 80 - 150 mg/kg wśród kotów.
Dawki używane przez Jannette i Mark’a wynosiły około 480mg na dzień. Jeśli by ważyli 55.9 kg ( 150 funtów), to dawka wynosiła 7mg/kg. Więc jest to dalece poniżej poziomu toksycznego czy to wśród psów czy też kotów.