Morinda citrifolia - noni

Czy wiesz, że jesteś tym, co jesz?
Diety przeciwnowotworowe, wspomaganie żywieniem leczenia i rehabilitacji.

Morinda citrifolia - noni

Postprzez profilaktyk » N maja 13, 2007 3:55 pm

MORINDA CITRIFOLIA – popularna nazwa NONI .

Jest to roślina z rodziny Rubiaceaea zawierająca unikatowe alkaloidy. Rośnie jako krzak w pasie podzwrotnikowym . Osiąga od 3-7 metrów wysokości . Owoce są perłowobiałe , w trakcie dojrzewania zielone , a w ostatnim etapie zielono-żółte . Są miękkie i mają zapach przejrzałego sera
Można je jeść na surowo , suszone lub ugotowane . Ciekawostką jest fakt ,że owoce zbierać można
do 14 razy w roku , a na jednym drzewku można zauważyc owoce w różnym stadium rozwoju.
Historia tego owocu sięga ok 2000 lat , bo wtedy już stosowano go w celach leczniczych , nie tylko owoce , ale również liście , korę, korzenie . Badania stwierdziły jednak największą wartość owocu z
terenów Polinezji Francuskiej . Badania nad tą rośliną prowadzone są z przerwami od 1950 roku .
Badania prowadzone są głównie w Stanach Zjednoczonych , Japonii .
Do najbardziej zaangażowanych osób w badania nad tą rośliną zalicza się :

dr Ralph Heinicke USA – biochemik ,odkrywca bromelainy w ananasie
dr Neill Solomon USA - doradca prezydentów St.Zjednoczonych w zakresie zdrowia
dr Isabelle Abbot USA - ekspert w zakresie botaniki
dr Joseph Betz USA - Centrum Badań Nad Żywnością
dr Mitchel Tate USA - Dyrektor Centrum Badań Chorób Cywilizacyjnych w st. Georgia
dr Mona Harrison USA st.Maryland
dr T.Hiramatsu Japonia , Uniwersytet Tokio
dr Ann Hirazumi Kim Japonia , Farmakolog Uniwersytet Tokio
Oraz wielu innych chemików , biologów , lekarzy , których nie sposób wymienić

Skład i działanie NONI :

antrachinony
prokseronina
skopoletyna
serotonina
damnacanthal
oraz ok 100 innych składników ( polisacharydy , witaminy, białka , alkaloidy i wiele innych )
Jednożnacznie stwierdzono również , że cechą najważniejszą tegoż owocu jest SYNERGIZM działania jego składników.
Podstawowym efektem działania owocu jest immunomodulacja. Należy podkreślić, że owoc jak i sok działając na poziomie komórkowych jako harmonizator, daje efekt w postaci::
łagodzenia depresji
łagodzenia bólu
działania antybakteryjnego
przeciwzapalnego
antytoksycznego
usuwania nadmiaru śluzu
działania uspakajającego
regulujacego cykl miesiączkowy
regulującego ciśnienie krwi
pobudzania działania systemu trawiennego
działania przeciwalergicznego
stabilizowania poziom cukru we krwi
wspomagania działanie szyszynki (melatonina) , prostaty

DAMNACANTHAL - składnik , który ma zdolność rozpoznawania i “unicestwiania” komórek nowotworowych, nawet już na etapie przeddiagnostycznym.

Dr Neill Solomon , lekarz i publicysta od 1997 roku prowadzi badania nad działaniem owocu w oparciu o raporty 50 amerykańskich lekarzy , którzy spożywają lub zapisali go ponad 15 tysiącom pacjentów .
Okazuje się ,że działanie owocu powoduje poprawę stanu zdrowia w 57 do 92 % przypadków , w zależności od schorzenia .
Np. nadciśnienie – przebadano 938 osób – poprawa 85%
nowotwór - przebadano 889 osób - poprawa 65 %
bóle ( w tym głowa ) 4231 osób – poprawa 88 %
wylew krwi do mózgu 1019 osób – poprawa 57 %


Trudno wyszczególniać tutaj na Forum wszystkie dane – są dostępne w internecie po stronie polskiej , jak i obszerniej na stronach anglojęzycznych

NAJWAŻNIEJSZA jednak sprawa to PRODUCENCI tegoż soku !!!

Na fali popularności i niezwykłego działania owocu, tak jak i wielu innych darów natury, traktowanych pogardliwie przez współczesną naukę, pojawiło się na świecie około 300 producentów soku z owocu noni , pod przeróżnymi nazwami i w przeróżnych opakowaniach .
Nie trzeba być naukowcem , by stwierdzić że w większości jest to produkcja nastawiona na maksymalny zysk , przy minimalizacji kosztów .
Główne koszty to transport produktu z odległych stron świata , konserwcja ( zabezpieczenie mikrobiologiczne )
Pozwoliłem sobie na podstawie danych ze stron internetowych , nalepek na butelkach , rozmów z dystrybutorami , wiedzy chemicznej , oraz doświadczeń własnych ustalić ,że z ok. 20 rodzajów soków dostępnych w Polsce nadaje się do spożycia jeden lub dwa soki .
Oczywiście nie polecam soku ZAMIAST , lecz jako wspomaganie leczenia medycznego .
Można oczywiście ,jeśli zanotujemy poprawę stanu zdrowia zmniejszyć dawki leków po porozumieniu z lekarzem prowadzącym .
Aby nie być gołosłownym podaję skład jednego z soków dość znanej firmy :

sok z noni ok 3,5 %
woda
sorbinian potasu – konserwant chemiczny
benzoesan potasu- konserwant chemiczny
ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego – konserwant chemiczny
kwas cytrynowy -regulator kwasowości – produkt chemiczny
guma ksantanowa – stabilizator , zagęszczacz
aromaty sztuczne i naturalne ( malina i borówka )

Butelka – plastikowa, co powoduje niebezpieczeństwo wymiany gazowej poprzez pory opakowania i co stanowi zagrożenie dla jakości produktu.

Dla porównania podaję też skład soku innej firmy :
sok przecierowy z noni 89 %
sok z borówki amerykańskiej i winogron 11 % ( skład procentowy soku opatentowany )-
dla podniesienia właściwości antyoksydacyjnych soku i poprawy walorów smakowych
zabezpieczenie mikrobiologiczne – proces pasteryzacji gwarantujący jak najmniesze straty biologiczne ( przebieg procesu opatentowany )

Opakowanie – butelka szklana (cenny produkt w szlachetnym opakowaniu)
Dostęp do informacji o procesie technologicznym wytwarzania soku .
Na marginesie dodam, że sok ten rekomendowany jest przez czołowych badaczy owocu noni wspomnianych wyżej.

Tak jak każdy jest kowalem swego losu... i kazdy “pracuje” na swoje choroby nieraz przez wiele lat, tak każdy ma prawo wyboru lekarza, oraz środków leczenia... dobrze by było aby nasze wybory były poparte wiedzą... a przynajmniej chęcią zgłębienia tej wiedzy...


BIBLIOGRAFIA

R.Heinicke “The Pharmacologically Active Ingredient of Noni “ 1985
T.Hiramatsu “ Induction of normal phenotypes in rass – transformed cells by damnacanthal from morinda citrifolia “ Cancer Letters 1993
A.Hirazumi Et. Al “An immunomodulatory polysaccharide – rich substance from the fruit juiceof morinda citrifolia with antitumor activity” Phytother Res. 1999
Stanisław Ciesielski dr n.med. “Rozważania O Zdrowiu i Rewitalizacji – Jak Walczyć z Entropią “ Gliwice 2003
Stanisław Ciesielski dr n.med. “ O zdrowiu , żywotności i długowieczności “ 2001
J.Skarbek “ Noni owoc zdrowia “ 2002
Neill Solomon “Le Noni ,cet etonnant gueriesseur de la nature “
Neill Solomon “ Docteur a Docteur “
profilaktyk
świeżynka
 
Posty: 2
Dołączył(a): Cz maja 10, 2007 6:19 pm
Lokalizacja: Gdańsk

damnacanthal - doby czy zły

Postprzez MadMan » Śr lip 25, 2007 5:09 pm

Czytałem na racjonalista.pl ze damnacanthal w soku NONI
moze powodować zmianę zdrowych komórek na komórki rakowe.
Jeśli ktoś ma jakieśinfo na temat złego lub dobre3go działania damnacanthalu proszę o kontakt l-kukulski@o2.pl.
Oraz jeśli ktoś ma wiaygodne informacje na temat tego czy zabroniono sprzedaż NONI w Finlandii...będe wdzięczny.

Pozdrawiam
MadMan
świeżynka
 
Posty: 1
Dołączył(a): Śr lip 25, 2007 5:04 pm


Powrót do Diety oraz naturalne preparaty terapeutyczne i wspomagające

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości