Wpływ antyutleniaczy w diecie na występowanie guzów mózgu.

Czy wiesz, że jesteś tym, co jesz?
Diety przeciwnowotworowe, wspomaganie żywieniem leczenia i rehabilitacji.

Wpływ antyutleniaczy w diecie na występowanie guzów mózgu.

Postprzez xsw2 » Śr wrz 14, 2011 10:57 am

Znalezione na PubMed, ale nie wiem na ile wiarygodnym źródłem jest uniwersytet w Aleksandrii. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21434862
Na http://www.benthamdirect.org/pages/content.php?CDM/2011/00000012/00000006/0007F.SGM jest pełna treść publikacji (wymaga chyba darmowej rejestracji).

Can dietary antioxidants reduce the incidence of brain tumors?
The incidence of brain tumor and other types of cancer are markedly increased during the last few decades. There are many etiological and environmental factors involved in the initiation of different types of cancers including brain tumors. Mutations in tumor suppressor gene p53 and its expression are associated with shorter survival and higher mortality rate of patients with brain tumors. Another factor, N-nitrosamines have received much attention as a potential risk factor for brain tumor. These compounds are potent carcinogens and occur widely in the environment, and also can be formed endogenously in the stomach from the interaction of ingested nitrate or nitrite with secondary amines. Free radicals are another etiological factor of brain tumor and are removed by cellular antioxidants in the human body. Brain tissue is vulnerable to the damaging effects of free radicals as a result of low antioxidant levels. Interestingly, there is an inverse correlation between the total antioxidant levels and oxidative DNA damage in transitional meningioma compared with normal brain tissues. Also, an inverse relationship between antioxidant levels and grades of malignancy has been found after histopathological examination of brain tumors. Moreover, high intake of vitamin E is correlated with greater survival for all patients diagnosed as Grade III malignant glioma. Dietary supplementation with antioxidants [e.g. vitamins C & E] was found to reduce the incidence of brain tumors in children whose mothers took these vitamins throughout pregnancy. On the other hand, decreases in antioxidant levels were correlated with the severity of malignancy of brain tumors, and also with accumulation of considerable amounts of oxidative stress products including free radicals which damage this tissue. The mechanisms of protection of these antioxidants against brain tumors might be due to inhibition of the nitrosation process, decreasing of tumor necrotic factor, scavenging of free radicals, inhibition of telomerase activity which facilitates telomere attrition. It is concluded that administration of antioxidants could reduce the incidence of brain tumors and probably other types of cancer.

Czy antyoksydanty w diecie mogą zmniejszyć częstość występowania guzów mózgu?
Częstość występowania nowotworów mózgu oraz innych nowotworów znacznie wzrosła w ostatnich kilku dekadach. Istnieje wiele etiologicznych i środowiskowych czynników wpływających na rozpoczęcie różnych typów procesów nowotworowych, w tym guzów mózgu.
Mutacje genu supresorowego p53 i jego obecność są związane z krótszym czasem przeżycia i wyższą śmiertelność pacjentów z guzami mózgu. N-nitrozoaminom poświęcono wiele uwagi jako potencjalnemu czynnikowi ryzyka dla raka mózgu. Związki te są potencjalnie rakotwórcze i występują powszechnie w środowisku, a także mogą być utworzone endogennie w żołądku w wyniku interakcji spożycia azotanów lub azotynów z amin drugorzędowych.
Wolne rodniki są kolejnym czynnikiem etiologicznym guza mózgu i są usuwane przez komórkowe antyoksydantów w organizmie człowieka. Tkanka mózgowa jest podatna na szkodliwe działanie wolnych rodników w wyniku niskiego poziomu przeciwutleniaczy.
Co ciekawe, istnieje odwrotna korelacja pomiędzy całkowitym poziomem przeciwutleniaczy i uszkodzenia oksydacyjnemu DNA w oponiaku przejściowym w stosunku do normalnych tkanek mózgu. Ponadto, odwrotną zależność między stężeniem antyoksydantów i stopniem złośliwości stwierdzono po badaniach histopatologicznych guzów mózgu. Dodatkowo, duże spożycie witaminy E jest skorelowane z dłuższym przeżyciem dla wszystkich pacjentów zdiagnozowanych jako klasa III złośliwych glejaków.
Stwierdzono, że suplementacja antyoksydantami [np. witaminy C i E] wpływa na zmniejszenie częstości występowania guzów mózgu u dzieci, których matki przyjmowały te witaminy w czasie ciąży. Z drugiej strony, zmniejszenie się poziom przeciwutleniaczy był skorelowany ze stopniem złośliwości guzów mózgu, a także z gromadzeniem znacznych ilości produktów oksydacyjnego stresu w tym wolnych rodników, które uszkadzają jego tkanki.
Mechanizmy ochrony przeciwutleniaczy przed guzami mózgu mogą być wynikiem zahamowania procesu nitrozowania, zmniejszenie wskaźnika martwiczego guza, oczyszczania wolnych rodników, hamowanie aktywności telomerazy, która ułatwia skracanie telomerów. Stwierdzono, że podawanie antyoksydantów może zmniejszyć częstość występowania guzów mózgu i prawdopodobnie innych rodzajów nowotworów.
xsw2
swój człek
 
Posty: 124
Dołączył(a): Śr lis 10, 2010 12:28 pm

Powrót do Diety oraz naturalne preparaty terapeutyczne i wspomagające

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości