ze strony http://www.mojadieta.eu/jagody-acai/
Dlaczego przeciwutleniacze są tak ważne?
Aby zrozumieć rolę przeciwutleniaczy należy zrozumieć czym są wolne rodniki. Otóż wolne rodniki są to cząsteczki, które rzekomo uszkadzają powłoki komórek, ale też nasze DNA. Wolne rodniki znajdują się z w pestycydach, konserwantach i zanieczyszczeniach znajdujących się w powietrzu, które wdychamy. Jeżeli nasze ciało jest pozbawione paliwa do zwalczania wolnych rodników wtedy jesteśmy narażeni na mutacje komórek i tworzenie się nowotworów. Przeciwutleniacze są tworzone przez ciało człowieka z wielu substancji i są tym, co organizm używa do zwalczania wolnych rodników i umacniania naszych komórek. Przeciwutleniacze pozwalają na zredukowanie ryzyka wielu chorób (w tym też zawałów serca). Organizm człowieka przetwarza witaminy i minerały zawarte w Acai w przeciwutleniacze.
bardzo dużo ostatnio o tych jagodach ..
wzmacniają odporność, dodają energii, zawierają omega -3.. itp,są bardzo silnym przeciwutleniaczem .
ale
aż chce sie powiedzieć: “cudze chwalicie swego nie znacie” ponieważ bardzo podobne właściwości do owoców acai mają owoce aronii uprawianej w naszym kraju. Opublikowano na ten temat kilka książek , informacje sa też dostępne w internecie
Aronia jest cenionym owocem w Japonii, Korei, USA
Poniżej informacja skopiowana ze strony internetowej AGRICO S.A.
Aronia bogata jest w kwasy organiczne, składniki mineralne, witaminę A, C i E oraz witaminy z grupy B i P, ale przede wszystkim w antocyjany, które zwalczają wolne rodniki będące przyczyną starzenia się organizmu. Aronia skutecznie zmniejsza nadciśnienie tętnicze oraz leczy stany zapalne naczyń krwionośnych. Ponadto, składniki aronii zmniejszają uboczne działanie leków nowotworowych i łagodzą skutki chemioterapii.
Wypicie szklanki soku z aronii dziennie chroni nasze komórki przed uszkodzeniami materiału genetycznego.