Dieta oparta o ekspresje genow

Czy wiesz, że jesteś tym, co jesz?
Diety przeciwnowotworowe, wspomaganie żywieniem leczenia i rehabilitacji.

Postprzez clooney » So cze 21, 2008 8:24 am

Witam

Znalazłem nowe informacje związane z kapsaicyną i resweratrolem. Resweratrol sam w sobie aktywuje apoptozę ale nie jeżeli jest za duża ekspresja Bcl-2 a z kolei kapsaicyna obniża poziom ekspresji Bcl-2. Kolejny przykład , że ze soba super współgrają. Jak by to było fajnie gdyby był ekstrakt kapsaicyny. Nic nie znaleźliście? Bo jak nie, to nie kupujcie preparatu resweratrolu. Bo albo oba ekstrakty albo przygotowujemy kapsaicynę w oleju z pestek winogron. Radzę w dużych dawkach. Ale decyzję podejmiecie sami. Nie łączcie tego z innymi naturalnymi preparatami , bo efektu się już nie da przewidzieć i tak łącząc dwa to jest trudno. Jeżeli ktoś chce brać NaDCA niech nie bierze kapsaicyny z resweratrolem. Dietę do NaDCA umieszczę w osobnym temacie. życzę dużo zdrowia!
Nie daje żadnej gwarancji.

Pozdrawiam clooney
W ramach doktoratu zajmuje sie nowoczesnymi technologiami medycznymi pomagającymi zwalczać raka (microarray, nanotechnologia, terapia genetyczna, naturalne substancje o potencjale antynowotworowym)
clooney
bywalec
 
Posty: 77
Dołączył(a): Pt cze 13, 2008 10:48 pm
Lokalizacja: Bochum

Postprzez samograj » So cze 21, 2008 9:12 am

A co z pasta budwig - mąż ją uwielbia:
1.kostka białego sera
2.100ml jogurtu
3. szklanka oleju lnianego tłoczonego na zimno
4.kurkuma, imbir, sól, pieprz (zwykły lub cayenne)
5, algi morskie- łyżka
6. pęczek pietruszki
7. czasami czosnek, pomidor, ogórek


Czy mozna podawać wyciąg z wątroby rekina (ecomer, Bio Marin, Iskial itp)?????
Oczywiście można się zajadać truskawkami i winogronami????
Podaję mężowi soki zmieszane z miąższem i sokiem z aloesu (5 łyżek na dzień)...
A Transfer Factor plus z compleksem Cordywant:
http://www.transferfactor.tv/tftv-pl/co ... iew/35/32/
CZEGO UNIKAĆ?????

A shallaki (bosfelia serrata), które większość z nas chciałby zastosowac zamiast sterydów????Co z nimi???


Bardzo prosze kogoś, może olek 1 o skopiowanie mojego postu i napisanie jakby od siebie, bo odnosze wrażenie, że jestem na liście IGNOROWANYCH!!!!!
Pozdrawiam - Anka!!!
Jeżeli nie znasz ojca choroby, to na pewno zła dieta jest jej matką!!!
http://miniland-for-web.ovh.org
http://pies-portrety.ovh.org
http://ogarypolskie.ovh.org
http://nadziejamoja.ovh.org
samograj
swój człek
 
Posty: 711
Dołączył(a): Śr paź 10, 2007 2:24 pm
Lokalizacja: Kraków

Postprzez clooney » So cze 21, 2008 9:16 am

Witam

Nie, Aniu nikt Ciebie nie ingoruje. Muszę przeanalizować artykuły żeby Tobie na to odpowiedzieć.

Pozdrawiam clooney
W ramach doktoratu zajmuje sie nowoczesnymi technologiami medycznymi pomagającymi zwalczać raka (microarray, nanotechnologia, terapia genetyczna, naturalne substancje o potencjale antynowotworowym)
clooney
bywalec
 
Posty: 77
Dołączył(a): Pt cze 13, 2008 10:48 pm
Lokalizacja: Bochum

Postprzez Crono5 » So cze 21, 2008 1:25 pm

Clooney a jak do tego ma sie czosnek (z badan wiadomo ze indukuje (zarowno w komorkach nowotworowych glioblastoma jak i prostaty) apoptoze wywolana reaktywnymi formami tlenu (reactive oxygen species)), artykul tutaj:
http://aj-press.home.pl/glejak/phpBB2/viewtopic.php?t=990
Ostatnio edytowano Śr cze 25, 2008 5:44 pm przez Crono5, łącznie edytowano 2 razy
Crono5
*** Administrator ***
 
Posty: 1424
Dołączył(a): Wt lut 06, 2007 11:46 pm
Lokalizacja: Wroclaw /Praszka

Postprzez olek1 » Wt cze 24, 2008 10:13 pm

Osiemnaście atomów węgla, dwadzieścia siedem wodoru, jeden azotu i trzy tlenu – tak niewiele potrzeba do powstania cząsteczki, która nawet w niewielkich stężeniach potrafi nieźle dopiec.

Najwięcej jest jej w zdradliwie niepozornych papryczkach chili i to właśnie z nich w połowie dziewiętnastego wieku po raz pierwszy wyodrębniono kapsaicynę. Okazało się też, że podobne w budowie substancje odpowiadają za ostry smak pieprzu, kurkumy i wielu innych przypraw. Żadna z nich nie dorównuje jej jednak pikatnością.

Od czasu tego odkrycia, poza czysto kulinarnym, kapsaicyna znalazła zastosowanie w produkcji broni chemicznej: gazu łzawiącego i pieprzowego, ale także jako składnik wielu leków. Okazało się bowiem, że ta piekielnie ostra w smaku substancja może pomagać na szereg dolegliwości.

Pikantność pod lupą
Co jednak sprawia, że jedzeniu potraw z chili towarzyszy tak dobrze znane pieczenie? Okazuje się, że kapsaicyna „oszukuje” nasz mózg, aktywując receptory komórek nerwowych. Tych samych, które reagują na oparzenia i są odpowiedzialne za towarzyszące im odczucia bólu i gorąca.

Oczywiście nawet w najbardziej pikantnych daniach stężenie kapsaicyny nie jest znaczne i dlatego zazwyczaj odczuwamy co najwyżej – choć czasem bardzo dokuczliwe – pieczenie. Co więcej, jest ono przyczyną poprawy nastroju.

Dzieje się tak dlatego, że w odpowiedzi na ból, nawet tak nieznaczny, organizm produkuje endorfiny - hormony, które mają za zadanie uśmierzyć ból, a przy okazji powodują poprawę humoru. Uczucie to zna każdy, kto od czasu do czasu lubi zjeść ostro.

Zdrowo ostre
Na tym nie kończą się jednak dobroczynne właściwości kapsaicyny. Warto nasze dania przyprawiać chili także z innych powodów. Umiejętność zmuszania organizmu, by produkował endorfiny, jest przydatna w łagodzeniu wielu bólów. Wykorzystano ją zresztą do produkcji licznych przeciwbólowych preparatów, najczęściej maści stosowanych w przypadku urazów.

Naprawdę jednak szokujące rezultaty przyniosły badania naukowców z Nottingham University. Odkryli oni, że cząsteczki kapsaicyny działają specyficznie na komórki nowotworowe, powodując ich obumieranie. Zanim powstaną przeciwnowotworowe leki z kapsaicyną, potrzeba wielu badań, jednak już dziś nie zaszkodzi dorzucić do naszych potraw odrobinę chili więcej.

W opałach
Byle jednak nie przesadzić. Kapsaicyna nie bez powodu jest składnikiem gazu łzawiącego. Lecz gdy już zdarzy nam się przedobrzyć z chili, warto wiedzieć, że niewiele da wlewanie w siebie litrów wody – kapsaicyna jest w niej bardzo słabo rozpuszczalna. Za to świetnie rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego warto w takich przypadkach mieć pod ręką mleko, kefir czy śmietankowe lody.

Może to niektórych zaszokować, ale mimo swoich wielu korzystnych właściwości, kapsaicyna jest trucizną. Całe szczęście dawka śmiertelna wielokrotnie przewyższa możliwości nawet największych zapaleńców ostrej kuchni, nie należy się więc niepokoić. Szczypta chili nie tylko nada naszym daniom charakteru, ale być może pozwoli nam się cieszyć lepszym zdrowiem i samopoczuciem.
olek1
swój człek
 
Posty: 1348
Dołączył(a): Pn lip 10, 2006 4:11 pm

Postprzez olek1 » Wt cze 24, 2008 10:17 pm

... w Indiach do przykładowego posiłku dla 4 osób wykorzystuje się m.in.: garść chili marynowanych w całości, dwie łyżki pieprzu Cayenne, dwie łyżki świeżych, posiekanych, zielonych chili oraz miskę świeżych chili służących jako zagryzka
olek1
swój człek
 
Posty: 1348
Dołączył(a): Pn lip 10, 2006 4:11 pm

Postprzez olek1 » Wt cze 24, 2008 10:18 pm

...mała papryczka jest ostrzejsza od dużej, spiczasta pikantniejsza od okrągłej, najdelikatniejsza jest żółta
olek1
swój człek
 
Posty: 1348
Dołączył(a): Pn lip 10, 2006 4:11 pm

Postprzez olek1 » Wt cze 24, 2008 10:19 pm

… w badaniach naukowych udowodniono, iż dodanie chili do posiłku, przyspiesza spalanie kalorii. Organizm spala nawet do 45 kcal więcej niż w przypadku jedzenia łagodnych potraw.

… w samym Meksyku hodowanych jest ponad 140 odmian chili.

... podobno najwięcej chili spożywają Tajlandczycy - 5 g dziennie na osobę!


... chili hamuje apetyt, w szczególności na słodycze i tłuste potrawy.
olek1
swój człek
 
Posty: 1348
Dołączył(a): Pn lip 10, 2006 4:11 pm

Postprzez olek1 » Wt cze 24, 2008 10:22 pm

... w Meksyku niezawodnym lekiem na kaca jest zupa, zawierająca sporo chili

… chili po soli, jest najbardziej popularną przyprawą na świecie.

… najbardziej ostre w chili są nasiona i błony wewnętrzne, ich usunięcie może obniżyć poziom ostrości nawet o 50%.

... w peruwiańskich więzieniach nie używa się już żadnych ostrych przypraw. Podobno zbyt mocno pobudzają, co nie jest korzystne w takich warunkach

podstawowa różnica pomiędzy papryką słodką (łagodną) i ostrą polega na tym, że słodka przy mieleniu pozbawiana jest ścian dzielących, nasion i częściowo skórki. Ponadto odmiany słodkie zawierają dużo cukrów i najwięcej – spośród wszystkich warzyw – witaminy C.


… alkaloid kapsaicyna, który sprawia, iż chili jest ostre, mimo iż z budowy chemicznej zbliżony jest do wanilii, zupełnie nie przypomina jej anielskości. Nie wszyscy wierzą jednak chemikom, stąd twierdzenie, że popularna czuszka jest dlatego tak paląca, bo w przeciwieństwie do słodkiej papryki nie wyrosła i to wściekłość i zazdrość rozpalają ją niemal do białości.

… niektórzy psychologowie uważają, że w reakcji na ostry, palący smak mózg wytwarza związki chemiczne zwane endorfinami, które uśmierzają ból, a w dużych dawkach wywołują uczucie przyjemności.
olek1
swój człek
 
Posty: 1348
Dołączył(a): Pn lip 10, 2006 4:11 pm

Postprzez olek1 » Wt cze 24, 2008 10:31 pm

... bardzo ostrą papryką jest Habanero, podobnie jak Scotch Bonnet czy Red Savina, jednak najostrzejszą jest Bhut Jolokia. W Andach Ameryki Południowej podobno występuje mała, bardzo ostra, dzika odmiana, nazywana przez Indian "Gringo- Killer" jest ona kilkakrotnie bardziej ostra od Red Saviny
… istnieją też odmiany chili, które nie są pikatne, np. "Sweet Banana". Mało znany jest też fakt, iż tradycyjna papryka jest też chili. Na Węgrzech uprawiana jest od tak dawna, aż straciła całą swoją ostrość.

… “Zakochana papryka” – określa się tak łagodne odmiany papryki, które nagle staja się pikantne. Dzieje się tak na skutek wymieszania nasion różnych odmian. W warunkach naturalnych sytuacje takie nie mają miejsca. Do mutacji może natomiast dojść w szklarni, gdzie owady z uwagi na sztuczne warunki doprowadzają do mieszania się odmian.

… chili w językach różnych krajów:
Arabia Felfel, Bisbas
Chiny Lup-Chew
Wielka Brytania Chile, Red pepper, Chilli, Chili
Estonia Kibe paprika
Finladnia Chilipippuri
Francja Poivre rouge
Izrael Pilpel adom
Indonezja Lombok, Cabé, Cabai
Włochy Peperone, Peperoncino
Japonia Togarashi
Holandia Spaanse peper Cayennepeper
Portugalia Pimentão, Piri-piri,
Singapur Rathu miris
Hiszpania Chile, Ají
Tajlandia Prik
Turcja Aci kirmizi biber
Węgry Csilipaprika

..... bardzo często suszone chili są bardziej ostre niż świeże. Proces suszenia nie tylko może podwyższać poziom ostrości, ale przede wszystkim zmienia smak chili.


...… w miarę spożywania dużych ilości chili, uczucie pieczenia i odczuwany pikantny smak, stopniowo maleją.

.......... dlaczego ludzie lubią chili, pomimo pieczenia? Komórki nerwowe po zjedzeniu chili, wypuszczają substancję P, w efekcie czego ciało ludzkie produkuje endorfiny, działające na komórki mózgu podobnie jak morfina. Dlatego też spożywanie chili może być uzależniające.
......... waga monekularna kapsaicyny wynosi 305.42.
.......... kwas zawarty w pomidorach, cytrynach i lemonkach kontrastuje z zasadowym odczynem kapsaicyny, dlatego tak często są one dodawane do ostrych sosów.

…kapsaicyna nie ma smaku ani zapachu
..… kapsaicyna i substancje, które ją zawierają, należą do najczęściej badanych w medycynie, farmacji i dietetyce.

… kapsaicyna może być spożywana przez diabetyków, którzy dzięki produktom ją zawierającym, mogą urozmaicić swoją dietę
....… kapsaicyna i substancje, które ją zawierają, należą do najczęściej badanych w medycynie, farmacji i dietetyce.

… kapsaicyna może być spożywana przez diabetyków, którzy dzięki produktom ją zawierającym, mogą urozmaicić swoją dietę
.... chili chroni przed skutkami ubocznymi zażywania aspiryny. Osoby, które spożywają chili, rzadziej chorują także na wrzody. Liczba zachorować na raka żołądka w krajach, w których chili jest ważnym składnikiem diety, jest bardzo niewielka
........… papryka chili może być spożywana przez cały rok, ogrzewa w zimie i przynosi ochłodę w lecie. Podczas jedzenia chili, odczuwalne jest ciepło, tak przyjemne w zimie. Natomiast w lecie, ostre potrawy powodują większe pocenie się, co służy schładzaniu się ciała. Jest to powodem ich dużej popularności w krajach leżących w strefie gorącego klimatu.
...… w Meksyku na problemy z nadkwasotą i niestrawnością zażywa się rozpuszczone w gorącej wodzie: mieszankę pokruszonych chili, czosnku i oregano.

-------... Teksańczycy rzekomo karzą dzieci za używanie przekleństw, podkładając chili na miejscu mydła.

.......… w aptekach na świecie dostępne są następujące produkty zawierające kapsaicynę: żele, spray'e do nosa, plastry, kremy, maści.

-------- … im krótszy łańcuch monekularny, tym bardziej ostre chili

...… Majowie nacierali paprykami chili bolące zęby.


.....… chili są owocami, a nie warzywami.

… Inkowie wierzyli, że jedzenie chili poprawia wzrok.

......na Uniwersytecie Stanowym w Nowym Meksyku w roku 1991 otwarto Chili Institue, odpowiedzialny za gromadzenie oraz promowanie informacji o chili
olek1
swój człek
 
Posty: 1348
Dołączył(a): Pn lip 10, 2006 4:11 pm

Postprzez olek1 » Wt cze 24, 2008 10:32 pm

wszystkie wpisy podane wyżej na temat chili pochodza ze strony

http://64.233.183.104/search?q=cache:se ... lr=lang_pl
olek1
swój człek
 
Posty: 1348
Dołączył(a): Pn lip 10, 2006 4:11 pm

Postprzez olek1 » Wt cze 24, 2008 10:44 pm

kurcze... a moze w tym tkwi sekret dlaczego w krajach azjatyckich , czy tam gdzie jedzą chili jest mniejsza zachorowalnośc na nowotowry !.
będac w indiach ... nie dałam rady jeśc tgo co oni jedzą.. a oni jedli jkaby to było słodkie conajmniej ..

ale jak wczesniej napsane .. że w miare jedzenia , nie czuc tego osttrego smaku ..

Naprawdę jednak szokujące rezultaty przyniosły badania naukowców z Nottingham University. Odkryli oni, że cząsteczki kapsaicyny działają specyficznie na komórki nowotworowe, powodując ich obumieranie. Zanim powstaną przeciwnowotworowe leki z kapsaicyną, potrzeba wielu badań, jednak już dziś nie zaszkodzi dorzucić do naszych potraw odrobinę chili więcej.
olek1
swój człek
 
Posty: 1348
Dołączył(a): Pn lip 10, 2006 4:11 pm

Postprzez Crono5 » Śr cze 25, 2008 5:44 pm

Crono5
*** Administrator ***
 
Posty: 1424
Dołączył(a): Wt lut 06, 2007 11:46 pm
Lokalizacja: Wroclaw /Praszka

Postprzez olek1 » Śr cze 25, 2008 6:09 pm

olek1
swój człek
 
Posty: 1348
Dołączył(a): Pn lip 10, 2006 4:11 pm

Re: Dieta oparta o ekspresje genow

Postprzez mantus » Pn lip 21, 2008 9:03 pm

witam,
jestem tutaj nowa i od pewnego czasu bardzo intensywnie czytam wszystkie wyowiedzi na forum ponieważ moja mama choruje na raka wątroby. wszystko zaczęło się rok temu od guza jelita grubego, który został usunięty ale pojawiły się ogniska rakowe w wątrobie a ostatnio guz znowu zaczął się budować w jelicie. Czytamy z mężem o NaDCa, kapsaicynie i innych specyfikach i głowa nam puchnie.... Może ktoś nam coś doradzi, od czego można zacząć, jak się za ten temat zabrać? proszę o pomoc i pozdrawiam
iwona
mantus
świeżynka
 
Posty: 9
Dołączył(a): N lip 20, 2008 10:05 am

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Diety oraz naturalne preparaty terapeutyczne i wspomagające

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości