przez sonja » Śr paź 03, 2007 10:07 pm
Wszystkiego się już dowiedziałam:)
Przepis na sok z buraków:
Zagotować 5 litrów wody (do wody wsypać dwie 2 łyżki soli). Tą wodą, lekko już przestudzoną, zalewa się to co podaję poniżej:
2,5 kg buraków (obrać, pokroić na małe kawałeczki),
2 duże marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 5,6 ząbków czosnku (czosnek pokroić drobniej), 2 łyżki kminku (rozgnieść go trochę), kawałeczek chrzanu. Przykryć gazikiem i tak ma stać 6 dni (najlepiej w cieple). Po 6 dniach ściągnąć korzuszek który powstał i skosztować czy barszcz ma kwasowy smak. Jeśli tak, to jest gotowy do picia. Jeśli nie to musi jeszcze postać z dzień dwa.
Napisałam wcześniej, że bez soli i cukru- chodzi o to, aby później sobie nie doprawiać tego do smaku, trzeba go pić w takiej postaci.
Pytałam się również kiedy; nie ma reguł, ona pije szklankę soku zazwyczaj do obiadu, łyżkę oleju po prostu,w ciągu dnia.
Ostatnio edytowano Wt paź 23, 2007 12:43 pm przez
sonja, łącznie edytowano 1 raz