=== Uaktualnienie ===
tlumaczanie z:
http://thedcasite.com/DCA_protocol/DCA_Tea_Protocol.htmlWprowadzenie:Około pierwszego Lutego 2008 odkryliśmy, że herbata z kofeiną ( prawdopodobnie kawa też) z witaminą B1 wydaje się silnie związane z efektywnością DCA. Dwa doniesienia o kompletnym wycofaniu się nowotworu. Obaj pacjenci pili duże ilości czarnej herbaty oraz duże dawki witaminy B1. Mała (około 15 ludzi) zadzwoniło oraz mailowało z informacjami potwierdzającymi związek z kofeiną w niemal 100%
Kofeina podwyższa metabolizm oraz jest wiadome, że pomaga indukować apoptozę. Tak czy inaczej to działa, związek pomiędzy kofeiną wyjaśnia dlaczego jedna osoba z określonym typem nowotworu odpowiada kiedy inna już może nie odpowiedzieć na terapię: jedna piła zieloną bądź czarną herbatę a drugi nie! Duży przegląd danych jest planowany w celu wspożenia weryfikacji, poprawności tego przypuszczenia w większej skali.
Strony:
Pierwszy raport całkowitej regresji nowotworu płuca przy użyciu DCA, czarnej herbaty oraz Witaminy B1:
http://thedcasite.com/DCA_protocol/Mikes_moms_story.htmlPierwszy raport po wstępnym przejrzeniu dancyh, zawiera doniesienia na temat odpowiedzi nowotworów: trzustki oraz czerniaka :
http://thedcasite.com/DCA_protocol/dca_tea_caffeine_link.htmlDrugi Raport całkowitej regresji chłoniaka nieziarniczego przy użyciu DCA, Czarnej Herbaty oraz Witaminy B1:
http://thedcasite.com/DCA_protocol/NHL_gone.htmlOstrzeżenie: Czasami obserwujemy ostre odpowiedzi wśrud ludzi którzy zażywają wysokie dawki DCA oraz borą kofeinę. POdejrzewamy, że jest to syndrom gwałtownego rozpadu guza (TLS). Może to spowodować poważne prblemy. Prosze zachowajcie szczegulną uwagę w pstępowaniu wg. tego protokołu. Najbezbieczniejszą dawką jest w tym przypadku 10mg/kg.
Pamiętajcie nie jesteśmy lekarzami i nie możemy udizelać porad medycznych. Dzielimy się z wami tylk tym co odkryliśmy żęby pomóc wam w walce z nowotworem
Jest on oparty na protokole używanym prez Jeannette C i Mark’a
Zrozumcie, te informacje są oparte tylko na dwóch przypadkach, oraz na serii maili i telefonów. Staramy się zebrać dodatkowe informacje (poprzez duży przegląd danych) ażeby zdobyć lepsze dowody, na wsparcie bądź zaprzeczenie połączenia pomiędzy DCA a kofeiną i witaminą B1. Oraz jeśli istnieje, zrozumienie jego natury. Wstępnie zrobiliśmy mały przegląd który wskazuje na taki właśnie związek. Herbata była tą która była najczęściej zgłaszana. Sugerujemy konsumpcje herbaty, aż do czasu kiedy zdobędziemy więcej informacji. Bardzo także zalecamy witaminę B1. B1 jest kluczowa dla mitohondrów do funkcjonowania. Oraz co za tym idzie wysokie spożycie kofeiny dramatycznie obniża poziom witaminy B1 (tiamina)
Oto co zalecamy zażywać:
DCA. Jeannette używała małej dawki w wysokości 10.5 mg/kg. Wyższa dawka okazuje się też być dobra. Wygląda na to że dawka kofeiny jest bardziej istotna niż dawka DCA. Wydaje mi się, że lepiej jest używać wysokich dawek kofeiny oraz niskich dawek DCA, w przeciwieństwie wysokich dawek DCA i niskich dawek kofeiny.
Zażywanie kofeiny jest krytyczne i ważne.
Czarna i zielona herbata
Jak do tej pory czarna herbata była zaangażowana w całkowitą regresję dwóch nowotworów. Pijcie dużo kubków czarnej herbaty dwa razy dziennie. Jeannette piła od 10 do 12 kubków. Mark pił od 6 do 7 kubków. Mimo wszystko oboje regularnie pili 12 kubków dziennie czarnej herbaty. Co daje od 400 do 500 mg kofeiny. Przegląd danych pokazał, że zielona herbata również działa. Efektywność kofeiny na DCA wydaje się być skorelowany z dawkowaniem. Im wyższa dawka tym lepsza odpowiedź.
Witamina B1 Jeannette zażywała 500mg na dzień, Mark zażywał od 1200 do 2500. Dawki w granicach od 500 do 1000mg powinny być wystarczające,
1. Poziom witaminy B1 (tiaminy) są dramatycznie obniżane przez wysokie spożycie kofeiny. „Niedobór tiaminy może być spowodowany... pożywienie bogate w czynniki anty tiaminowe (herbata, kawa, orzechy areki) (
Wikipedia)
Takwięc należy suplementować się witaminą B1 podczas podawania dużych ilości kofeiny
2. Niski poziom tiaminy może inhibitować funkcjonowanie mitohondrii
”[url=http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/abstract/73502812/ABSTRACT?CRETRY=1&SRETRY=0]
Niedobór Tiaminy może powodować kwaście metaboliczną oraz uszkodzenia energetyczne”[/url])
Dlazego Kofeina jest potrzebna
Wygląda na to, ze mimo wszystko, że DCA reaktywuje mitohondrialny metabolizm komórek nowotworowych, nie jest to wystarczające. Mechanizm komurki musi być "podkręcony" w celu zainicjalizowania kaskady apoptycznej.
Nieco informacji na temat Kofeiny
Kofeina i teofilyna są antagonistami Adenozyny
To może być bliskie przyczyny, ze kofeina a w szczeguności herbata, działa tak dobrze. Obydwie kofeina i teofilyna bindują receptory adenozyny i zwiększają aktywnośc metaboliczną komórki.
Obie są antagonistami adenozyny.
"Podstawowy tryb działania kofeiny to
antagonizm
receptorów adenozyny" - z
wikipedii
"Odkryto, że receptory adenozyny A1 są rozmieszczoe w całym ciele. Receptor ten pełni funkcje inhibitora we wszystkich tkankach w których jest obecny. W mózgu
spowalnia aktywność metaboliczną za sprawą połaczenia oddziaływań."
"Zostało odkryte, że
kofeina wraz z
teofilyną są antagonistami obu receptorów A1 oraz A2a znajdujących się w mózgu.
Żrudło
Zwrutcie uwagę, że teofilyna aktywuje wszytkie 4 typy.
"Purynowa struktura kofeiny powoduję ze binduje niektóre z tch samych receptorów co adenozyna. Efekt farmakologiczny andenozy mogą być tym samym stępione wśród tych którzy zażywają wielkie ilości
methylxanthines (np.
kofeina(znajdująca się w kawie)oraz
teofilyna (znajdująca się zazwyczaj w herbacie)" z
wikipedii artykuł o Adenozynie
Znaczy to, że obie kofeina oraz teofilyna działają w taki sposób aby podwyższyć cykl metaboliczny komurek. najwidoczniej DCA mormalizuje mitochodnria, ale nie jest to do konca wystarczające. Komurki muszą zostać "przyśpieszone" zeby apoptoza mogła zajść.
Zawartość kofeiny w herbacie:
Tabelazawartości kofeiny w herbatach [url=http://www.tea.co.uk/gfx/news/_tea%20and%20caffeine%20oct%202006.doc]
The U.K. Tea Council [/url] klasyfikuje zawartość kofeiny w herbacie w przedziałach pomiędzy 33 a 50 mg/190ml (6.4 uncje) Zawartość kofeiny waha w zależności od rośliny, gleby, pory roku itp. a także czasu parzenia.40 mg jest typową zawartością
Jaka dawka kofeiny jest bezpieczna?
„U większości ludzi umiarkowana dawka kofeiny to od 200 do 300 mg /dzień – nie jest szkodliwa
Mimo to przesadne dawkowanie kofeiny powyżej 500 mg/dzień może powodować drażliwość, irytacje, niepokój, bezsenność, bule głowy i biegunkę. (
źródło
„Ale American Dietetic Association – tak jak the Food Standards Agency w wielkiej Brytanii zaleca, żeby ludzie nie konsumowali więcej jak 300mgkofeiny na dzień. Health Canada z kolei zaleca, żeby konsumenci limitowali spożycie kofeiny do 400 – 450mg/dzień. Zalecenia te są skierowane głównie do kobiet w ciąży, które jak wskazują badania mają większe ryzyko poronienia, lub ryzyko niskiej masy urodzeniowej jeśli przekroczą barierę 300 mg/ dzień.”
(
Źródło )
Dzieci powinny zażywać niższe dawki niż dorośli, może co najmniej 1/4 dawki dorosłego.
(
źródło)
Kofeina powyższa metabolizm (to może być przyczyna dlaczego kofeina pomaga DCA w działaniu)
„Kofeina zwiększa poziomy krążących kwasów tłuszczowych. Zostało wykazane zwiększenie oksydacji tych źródeł energii. Przez lata kofeina była używana przez biegaczy na polepszenie wytrzymałości poprzez zwiększenie metabolizmu kwasów tłuszczowych. W zasadzie jest ona efektywna wśród tych którzy nie są od niej uzależnieni”
(
źródło
Efekt kofeiny na metabolizm energetyczny, czynność serca oraz metabolizm metyloxantyny u kobiet otyłych. pokazuje, że stymulacja zużycia energii została osiągnięta za pośrednictwem współtowarzyszącego podwyższenia oksydacji węglowodorów i tłuszczy. Oraz, że masa ciała ma negatywny wpływ na efektywność kofeiny.
W dodatku, oksydacja tłuszczowa, była znacząco wyższa (12%) kiedy uczestnicy konsumowali mocną herbatę niż wodę.
źródło
„Zielona herbata ma ciepło twórcze właściwości oraz jest promotorem oksydacji tłuszczów poza tym jest wyjaśnione poprzez jako taką zawartość kofeiny. Ekstrakt z zielonej herbaty, może odgrywać rolę w kontrolowaniu składu ciała poprzez współczuła aktywację termo genezy , oksydacje tłuszczów, bądź oba. „
źródło
Kofeina podwyższa tworzenie
lipidowych grup nadtlenowych
źródło
Kofeina może wspomagać indukowanie apoptozy
Kofeina indukuje cytohrom P4501A2: indukcja CPY1A2 przez herbatę u szczurów
Kofeina syntezuję ludzką linie komórek H358 do prowadzonej przez p53 apoptozy poprzez indukcje mitohodnriów
Indukcja apoptozy przez kofeinę jest osiągany przez p53, Bax oraz ścieżki kaspaz 3
POdawanie zielonej herbaty lub kofeiny podwyższa znikanie indukowanych przez UVB łatek zmutowanego genu p53 obecnego w komórkach naskórkowych w mysim SKH-1
komórki poddane działaniu kofeiny, przy koncentracji tak wysokiej jak 10mM osiągnęły kilka charakterystyk apoptozy. W dodatku, wykazano, że kofeina wykazuje wzrost w aktywności kaspazy 3. Te wyniki sugerują, że wysokie dawki kofeiny indukują apopotozę w ludzkich komórkach nerwiaka płodowego, prawdopodobnie poprzez wzrost aktywności enzymu kaspazy 3” cytat z:
Kofeina indukuje apoptozę w ludzkich komórkach nerwiaka płodowego SK-N-MC
Te badania sugerują że koncentracja kofeiny wynika z krytycznej ważności ponieważ wysokie dawki kofeiny indukują apoptozę
Apoptoza indukowana przez różne dawki kofeiny w komórkach jajnika chińskiego chomika
Tabletki z kofeiną
są dostępne bez recepty.
Relatywny podobieństwa bindowania receptorów adenozyny.
Kofeia oraz spokrewnione methylxanthines mają zbiliżone podobieństwo bindowania A1 oraz A2a stron z rangą porządkową substancji pdobnie bindujących (teofilyna > paraxanthine > caffeine >> theobromine) podobnie do innych gatunków"
Anatgonizm receptorów adenozyny za pśrednictwem kawy oraz metabolity kawy w unkatowych przodomózgowych tkankach.
Zwierzęta oraz kofeina
Zwierzęta powinny dobrze tolerować kofeine w porcajch określonych w protokole
ten artykul opisuje swietnie toksyczność kofeiny u zwierząt.
Z tego artykułu:
1. Mediana śmiertelnej dawki (LD50) kofeiny u psów wynośi 140mg/kg.
2. Minimalna toksyczna dawka nie została określona, ale potencjalnie śmiertelna dawka kofeiny wacha się od 110 - 200 mg/kg u psów oraz 80 - 150 mg/kg wśród kotów.
Dawki używane u Jannette i Mark'a wynosiły około 480mg na dzień. Jeśli ważyli 55.9 kg (150 funtów), więc dawka wynosiła 7mg/kg. Więc jest to dalece ponżej poziomu toksycznego czy to wśrod psów czy też kotów.