Na temat tego doniesienia wspominałem również tutaj w tłumaczeniu wątku z thedcasite odnośnie NaDCA + Acetyl - L - Karnityna :
NaDCA + Acetyl - L - Karnityna
Dodatkowe info na temat Omega3 można znaleźć tutaj:
DHA, Omega 3 - możliwe synergię z DCA i sólą kwasu masłowego (butyrate)
Ron Paradini nie jest lekarzem. Pomimo to jest postrzegany jak bohater przez jego sąsiada "D.H." cierpiącego na raka. Pardini pomógł 78 latkowi po tym jak u D.H. został zdiagnozowany terminalny nowotwór płuca.
przedruk z:
http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 083907.htm
"W 2000 roku powiedziano mu, że pozostało mu tylko kilka miesięcy życia. " powiedział Paradini, profesor biochemii oraz zastępca dyrektora Nevada Agricultural Experiment Station na University of Nevada, Reno. "Ale pięć lat później, nadal żyje i nawet przybrał troche na wadze."
Według zeszłorocznych badań TK guz nowotworowy jaki został odkryty u D.H. zmalał do 10% tego co było w 2000 roku.
To co podziałało u DH to nie powszechna terapia medyczna taka jak chemioterapia lub czy też zabieg operacyjny. To co podziałało to była interwencja pożywieniowa, drastycznie podniesienie spożywania kwasów tłuszczowych omega-3, które można znaleść w rybach lub oleju ze złotych alg.
Poprzednie badania Pardiniego wykazały, że kwasy tłuszczowe omega-3 znacząco zmniejszyły wzrost ludzkich ssaczych, komórek nowotworów okrężnicy, jajnika, prostaty oraz trzustki które zostały wstrzyknięte myszom bezgrasicznym (athymic mice) - znanym także jako pozbawione odporności komórkowej (nude mice)
Mysz bezgrasiczna
Jego badania również wykazały, że konsumpcja rybich olejów poprawia odpowiedź myszy na chemioterapię.
Badania nad olejami rybimi została zainspirowana przez obserwacje, że w populacji Eskimosów występuje niski poziom zgonów związanych z nowotworami piersi i prostaty.
Jak do tej pory, większość badań była ograniczona do badan na zwierzętach, ale przypadek D.H. który został opublikowany w niedawnym wydaniu Nutrition and Cancer journal może być znaczącym krokiem naprzód ku badaniom klinicznym na ludziach.
Wraz z rozpoczęciem codziennego spożywania wysokiej dawki kapsułek z olejami z ryb oraz z alg D.H. również wykluczył z diety pożywienie oparte na kukurydzy. Kukurydza zawiera kwasy tłuszczowe omega-6 które jak powiedział Pardini znane są z tego, że zwiększają wzrost nowotworu.
Pardini optymistycznie patrzy na to jak jego odkrycia mogą wesprzeć leczenie nowotworów.
"Mamy dobre dowody na to by zastosować pożywieniowe interwencje by usprawnić terapie nowotworu oraz stan ogólny pacjenta." powiedział.
Pardini chce móc zapewnić nie toksyczne dostępne bez recepty preparaty dla wielu ludzi którzy mają obawy odnośnie nowotworów. Artykuł Pożywienie i rak jest współtworzony przez Profesora w dziedzinie żywienia David Wilson'a z Nevady i przez Profesorów z medical school na University of Nevada Steven Schiff, Stephen Bajo oraz Randall Pierce.