Witam,c.d. dr. Coy( a moze te teksty przenieść do : diety oraz naturalne prepar.terap. i wspomag. i utworzyć nowy wątek,albo
jeszcze lepiej wartościowe ,zweryfikowane inform. przenosić poza forum,zeby były łatwiej dostępne,nie wiem,jestem tutaj nowy,i nie chcę absolutnie nic narzucać ale podoba mi się informacja o różnych możliwościach terap. na stronie
www.biokrebs.de).
Od kilku miesięcy mamy do dyspozycji badanie EDIM-APO10 , nowy marker,który umozliwia wczesne wykrywanie nowotworów ,monitorowanie skuteczności terapii oraz rozwoju nowotworu u chorych na raka.
EDIM-test wykorzystuje komórki układu odpornościowego
(Makrofagi), które rozpoznają zwyrodnienie komórek i identyfikują nowotwór.Makrofagi migrują do obszarów zwyrodniałych komórek i selektywnie „zjadają”komórki nowotworowe.
Następnie przechodzą z powrotem do krwiobiegu i mozna je łatwo
wyizolować z krwi.
W komórkach nowotworowych program samozniszczenia – zaprogramowana śmierć komórki zwana apoptozą – jest zaburzony. Dlatego w komórkach nowotworowych mozna wykryć białka,które w zdrowych komórkach nie są wykrywalne.
W teście APO10 te wyizolowane pojedyncze makrofagi są badane na obecność tych specyficznych białek.
Testy EDIM mają ,w stosunku do innych metod, dużo zalet.
Są bardzo czułe i wymownie specyficzne. Specyficzne dla komórek nowotworowych białka są skoncentrowane w makrofagach, a nie ,jak w
przy innych markerach nowotworowych, rozcieńczone w surowicy krwi.
To zwiększa wrażliwość(Czułość). Badania wykazały, że testy EDIM mają lepszą czułość od badań obrazowych.
W technice obrazowej moze być rozpoznany nowotwór ,który osiągnie minimalną wielkość 2-3mm.
Jednocześnie makrofagi zjadają komórki tylko wtedy,gdy zostaną rozpoznane jako komórki nowotworowe.
Zwiększa to dokładność EDIM-testów (niska ilość fałszywych wyników dodatnich), ponieważ komórki układu odpornościowego potrafią bardzo dokładnie rozróznić komórki zdrowe od zdegenerowanych.
Wniosek: w zakresie diagnozowania posuneliśmy się do przodu!
Nowotwór rozpoznany jest bardzo dokładnie w momencie, w którym standardowe metody leczenia takie jak chemioterapia i radioterapia nie są skuteczne.
Dlatego oferuje się wspomaganie naturalnymi substancjami leczniczymi, które podtrzymują apoptozę zdegenerowanych komórek, ale jednocześnie nie wykazują żadnych skutków ubocznych.
Szczególnie interesujące są badania przeprowadzone przez DKFZ (niemieckie Centrum Badań nad Rakiem) ,dotyczące skuteczności działania produktów naturalnych, których właściwości chcemy omówić w tym rozdziale,. Wiele z tych substancji należą do grupy wtórnych
substancji roślinnych, które znajdują się głównie w łupinach lub w nasionach/ziarnach/ a ktore odpowiadają za mechanizmy ochronne dla przetrwania i rozmnazania ,n.p. przed promieniowaniem UV,czy utlenianiem.
Tocomin / tokotrienole
Witamina E jest zwykle okreslana jako równowaznik tokoferolu
- nasyconej postaci witaminy E.
Ma ona ważną rolę jako przeciwutleniacz i jest uzywana w zywności jako
alfa-Tokoferol. Takze poprzednie badania stosowały tę formę, co
doprowadziło do wyników bardzo sprzecznych, ponieważ izolowany
Tokoferol moze również działać silnie utleniająco.
Tocomin jest naturalnym kompleksem z oleju palmowego.
Składa się z mniejszej części alfa-tokoferolu
(nasyconej witamina E), która wpływa na antyoksydacyjne mechanizmy ochronne w błonach komórkowych i samych komórkach.
Bardziej istotne są jednak otrzymane tokotrienole(nienasycona witamina E), której funkcja i znaczenie zostały rozpoznane dopiero niedawno. Mają
znacznie silniejsze działanie niz przeciwutleniacze, wolne rodniki,
inhibitory angiogenezy i promotory apoptozy. Tokotrienole wykazują działanie synergiczne ze skutecznością standardowych terapii, takich jak chemioterapia i radioterapia – szczególnie w przypadkach odpornych na leczenie. Mozna to zaobserwować przy hamowaniu rozmnazania komórek macierzystych raka prostaty.
Ponadto Tocomin ma neuroprotekcyjne,ochronne działanie dla naczyń krwionośnych i właściwości obniżania cholesterolu.
Salvestrole
Salvestrole naleza do fitoaleksyn, które chronią roślin przed inwazją
patogenów, takich jak grzyby i bakterie. W ludzkim ciele zabijają komórki nowotworowe bez szkody dla zdrowych komórek.
Już w 1990 naukowcy odkryli, że w komórkach nowotworowych
aktywny jest enzym CYP1B1 ,który zangazowany jest w detoksykację z produktów przemiany materii i egzogennych toksyn, takich jak substancje rakotwórcze, toksyn roślinnych i leków przeciwnowotworowych. Poprzez aktywność tego enzymu CYP1B1 komórki nowotworowe z nietoksycznego dla siebie Salvestrolu wytwarzają substancje, którymi same się zabijają
Ponieważ tylko choroba i atak grzybów pobudza rośliny do produkcji Salvestrolu,to współczesna żywność, głównie ze względu na hojnie
uzywane środki ochrony roślin/pestycydy/, zawiera tylko niewielkie ilości
tego materiału roślinnego. Ponadto, ze względu na gorzki, a czasem ostry
smak preferowane są produkty o małej zawartości tego składnika
(oryginalne odmiany zawierają go więcej i są jednak bardziej gorzkie i cierpkie). Tak więc poprzez wprowadzanie nowych odmian i stosowanie pestycydów eliminuje się z pozywienia cenne substancje antyrakowe.
Najwięcej Salvestrolu znajduje się w ekologicznie uprawianych warzywach, owocach i ziółach, a także w starych odmianach, z których nie wyeliminowano naturalnych gorzkich składników.
Dobrym źródłem są ekstrakty z mandarynki, winogron, jagód i malin
KWAS ELAGOWY
Jagody są smaczne – ale świeze i w duzych ilościach nie zawsze dostępne.
Takze wysoka zawartość cukru stanowi ograniczenie w spozywaniu duzych ilości.
Kwas elagowy–substancja zawarta w jagodach,zaliczany jest do polifenoli i
ma prawdopodobnie największy potencjał do przeciwdziałania nowotworom.
Największa jego zawartość znajduje się w malinach- a z tego ponad 90% w jądrach
malin (Samennüsschen),które przy normalnym jedzeniu nie są trawione.
Aby osiągnąć maksymalne korzyści z kwasu elagowego,jądra malin są wyciskane,
porozdzielane, suszone i zmielone. Tak więc mozna uzyskać maksymalną ilość kwasu elagowego co nie jest możliwe w przypadku spozywania całych jąder.
Trzy kapsułki tej mąki z nasion malin odpowiadają 75 g świeżych malin i 11 mg kwasu elagowego.
Zapobiega aktywacji substancji rakotwórczych,które powodują uszkodzenia DNA,które skutkują powstaniem mutacji będących prekursorem raka.
Ponadto kwas elagowy sprzyja eliminacji substancji rakotwórczych.
Szczególnie interesujący jest efekt hamujący angiogenezę w guzach
oraz efekt indukujący apoptozę.
SULFOFRAN
Działanie prozdrowotne warzyw z rodziny kapustnych (Brassica z rodziny krzyżowych) zostało opisane już w starożytności a okłady z kapusty lub gorczycy są znanymi domowymi sposobami leczenia ze sprawdzonym działaniu przeciwzapalnym.
Rodziny kapustnych zawierają nie tylko jeden z głównych polifenoli
ale wykazują takze inną klasę wtórnych substancji roślinnych - glukozynolanów (Senfölglukoside).
Ale te będą skuteczne tylko po konwersji do izotiocyjaniany za pomocą enzymu
Myrosinase (który występuje oddzielnie w przedziałach komórek/ ,to znaczy potrzebne są nienaruszone komórki roślinne z warzyw lub kiełków.
Poniewaz glukozynolany są substancjami łatwo rozpuszczalnymi w wodzie,to łatwo przechodzą do wody w której gotujemy - zatem należy kapustę, brokuły i inne warzywa obrabiać przy użyciu niewielkiej ilości wody a powstały wywar koniecznie spożyć.
Wyższe niż w warzywach zawartości glukozynolanów wykazują np.kiełki brokuła.
Na pierwsze miejsce wśród glukozynolanów jednoznacznie wysuwa się sulfofran-
- i tutaj sprytni hodowcy umożliwili uzyskanie maksymalnej zawartosci naturalnego sulfofranu:
poprzez krzyzowanie kilku odmian kapustnych (zielona kapusta+ i brokuły+brukselka) otrzymano odmianę "Brassica nr 2", w której,po wyselekcjonowaniu maksymalnie gorzkich roślin osiągnięto bardzo wysoki poziom glukozynolanu- sulforafanu i flavonidów, takich jak kwercetyna.
Z liofilizowanych sadzonek Brassica i pędów liści można uzyskać stabilną i wartościową mąkę, która zawiera również aktywny enzym myrosinase.
Trzy kapsułki zawierają składniki z 150-200 g świeżych brokułów.
Sulforafan hamuje powstawanie i przyspiesza eliminację substancji o potencjalnym działaniu rakotwórczym.Poprzez hamowanie
mitozy (podziału komórki)wspomaga wyzwalanie apoptozy.
To hamujące działanie może być nawet wykazane w testach z użyciem komórek nowotworowych rdzeniaka/guz mózgu/ oraz komórek macierzystych raka.
Ciekawym "efektem ubocznym" jest anty-bakteryjne,cytotoksyczne działanie,które może wspierać leczenie przy zakażeniach Helicobacter pylori.
MIESZANKA POLIFENOLI
Polifenole są najważniejszą grupą wtórnych substancji roślinnych.
Wśród polifenoli rozróżniamy kilka podgrup, takich jak
kwasy fenolowe, flawonoidy i fitoestrogeny. Działają one przeciwnowotworowo,
są silnymi antyoksydantami, mają silne działanie przeciwbakteryjne , immunomodulujące oraz
przeciwzapalne. Coraz więcej badań opisuje funkcję tych bioaktywnych substancji, takich jak kurkumina (kurkuma; składnik przyprawy curry) w odniesieniu do wsparcia apoptozy i stabilizacji mitochondriów.
Kwercetyna hamuje np. metabolizm poprzez fermentację.
Polyphenolmix jest złożony z różnych ekstraktów, takich jak z zielonej herbaty lub
nasion winogron i jest uzupełniony przez kilka witamin i koenzymów jak Q10 (ubichinon).
Opcjonalnie zalecamy przy zaburzeniach flory jelitowej (np. przez antybiotyki,
chemio-i radioterapię, itp.), niedobory żywieniowe, zapalenia
itp. przyjmować dodatkowo probiotyki i zrównoważoną mieszankę minerałów :Mineralienmix.
Uff..Pozdrawiam