Dieta wpływa na poziom żelaza, ale nie wiem, czy to będzie wystarczająco szybko. Oto, co znalazłam na ten temat:
"• Chude mięso czerwone
• Indyki i kurczaki
• Powszechnie wiadomo, że wątróbka jest bogata w żelazo, lecz NIE poleca się jej
kobietom ciężarnym z powodu wysokiej zawartości witaminy A
• Ryby, szczególnie z dużą zawartością olejów, które można zamrozić lub
zakonserwować (takie jak makrele, sardynki, czy szprotki)
• Jaja
• Płatki śniadaniowe – niektóre zawierają podwyższony poziom żelaza
• Rośliny strączkowe – w szczególności: fasola z puszki, ciecierzyca oraz soczewica
• Orzechy (włącznie z masłem orzechowym) oraz nasiona
• Ryż pełnoziarnisty
• Tofu
• Chleb, szczególnie pełnoziarnisty lub ciemny
• Zielone warzywa liściaste, szczególnie jarmuż, rzeżucha i brokuły
• Suszone owoce, w szczególności suszone morele, rodzynki i śliwki
Ponieważ witamina C (czasem zwana kwasem askorbinowym) może ułatwić wchłanianie
żelaza przez organizm to, aby wykorzystać w pełni przyjmowane żelazo, włączaj do
posiłków bogatą w witaminę C żywność; jak na przykład świeże warzywa czy owoce, albo
świeży sok pomarańczowy.
Uwaga na herbatę! Herbata może obniżyć wchłanianie żelaza z pożywienia. Unikaj picia
herbaty bezpośrednio przed, po czy w trakcie posiłków – pij herbatę między posiłkami."
"Zaleca się spożywanie mięsa (cielęcina,wołowina),podrobów(wątroba), warzyw
straczkowych, kasze,płatki,pieczywo gruboziarniste.Żelazo pochodzenia
odzwierzęcego jest lepiej przyswajalne przez człowieka i jest go w tych
produktach po prostu więcej.Owoce(aronia) i warzywa(natka pietruszki,brokuły)
bogate w wit.C ułatwiają wchłanianie żelaza.
Należy unikać kawy,herbaty- używki mogą upośledzać wchłanianie Fe."
"By polepszyć wchłanianie żelaza trzeba brać jednoczesnie kwas foliowy, vitamine c I grupe B1 i B6 . "
"jest jeszcze jedna sztuczka : MAKA (MACA) - taka fajna roślinka : poczytaj
http://azmedica.pl/index.php?id=1226994 ... .php&idp=1 w takich stanach bardzo pomocne : 1tabl 3x dziennie. Ja sobie chwaliłem - wyciągnęłą mnei 2 razy z anemii."